Official Suppliers:

Storstjärnor till Lysekil Women’s Match

Storstjärnor till Lysekil Women’s Match

Storstjärnor till Lysekil Women’s Match

– bäddat för spännande seglingar när världens främsta drabbar samman

Nästa veckas tioårsjubilerande Lysekil Women’s Match (4 – 9 augusti) lockar världens högst rankade besättningar till den tredje deltävlingen av fem i Women’s International Match Racing Series (WIM Series). Ska världsettan Camilla Ulrikkeholm från Danmark ta sin fjärde raka Lysekilsseger? Kan svenska världsmästarinnan Anna Kjellberg få sin första triumf på hemmavattnen? Eller drar kanske comebackande Linda Rahm, som tidigare vunnit två gånger i Lysekil, längsta strået? Ett helt koppel internationella stornamn svarar för tufft motstånd:
– Varje år tror jag att vi har det allra bästa startfältet, men när evenemanget nu firar tio år känns det som att konkurrensen är hårdare än någonsin, konstaterar initiativtagaren och projektledaren Anna Holmdahl White, som är mycket nöjd med årets startfält.

WIM Series startade i år med VM i irländska Cork i början av juni, där Anna Kjellberg slog till och säkrade en efterlängtad svensk titel genom att i finalen slå Camilla Ulrikkeholm och hennes samtrimmade besättning. I Women’s Match Race Golfe du Morbihan i franska Vannes för en vecka sedan var det istället Ulrikkeholm som triumferade, genom att besegra holländska Klaartje Zuiderbaan i finalen. Då slutade Kjellberg först på fjärde plats, efter tuffa matcher om tredje pris mot hemmaseglaren Anne-Claire Le Berre. Alla dessa seglare, sju av de åtta främsta på VM, kommer nu till Lysekil Women’s Match. Träningsseglingarna börjar måndagen den 4 augusti och round-robin (alla möter alla) på tisdag den 5 augusti. Finalen seglas lördagen den 9 augusti, och i den vill Anna Kjellberg förstås finnas med:
– Det är årets höjdpunkt att få komma till Lysekil och segla, tycker hon, och förklarar varför.
– Hela den härliga stämningen med all publik som stöttar oss och våra familjer som finns på plats, det skapar en fantastisk känsla. Och så trivs vi ju speciellt bra i DS-båtarna också, poängterar hon och klargör ambitionsnivån.
– Vi har aldrig vunnit Lysekil Women’s Match och nu ska vi se till så att det inte blir någon fjärde seger för Ulrikkeholm, deklarerar Kjellberg bestämt.

Men amerikanska världstrean Stephanie Roble, rutinerade nyzeeländskan Claudia Pierce och Kjellbergs klubbkamrater Caroline Sylvan och Linda Rahm från Göteborgs Kungliga SS är också aspiranter på segern. Rahm har redan vunnit i Lysekil två gånger och gör nu comeback:
– Vi får väl se hur snabbt vi kan få ihop ett vinnande lag igen, skrattar hon.
Danskorna Lotte Meldgaard Pedersen, rankad femma i världen, och världsettan Camilla Ulrikkeholm kan inte heller räknas bort:
– Om vi tar en fjärde titel så har vi vunnit hälften av de gånger vi seglat i Lysekil, och det skulle ju vara ett snyggt facit, avslutar titelförsvarande Ulrikkeholm, som gläder sig åt att komma tillbaka till Lysekil Women’s Match.
– Det har blivit ett speciellt evenemang för oss. Publikstödet är enormt, och det märks verkligen att allt folk på klipporna är kunniga och uppskattar segling.

Alla skeppare i Lysekil Women’s Match 2014. Namn/nationalitet/ISAF ranking 18 juli:

Camilla Ulrikkeholm, DEN, 1
Med tre raka segrar i Lysekil är titelförsvarande 31-åriga Camilla och hennes besättning evenemangets okrönta drottningar. Sedan 2003 har denna ständigt leende danska enbart seglat matchracing och ständigt hållit sig i toppen av världsrankingen, men hon började sin seglingskarriär i olika jolleklasser. Camillas specialitet är de stora DS-båtarna som seglas både i Lysekil och vid hennes eget träningscenter på hemmaklubben KDY i Skovshoved. Camilla är arkitekt och ägnar all ledig tid åt att befästa sin topposition på världsrankingen.

Anna Kjellberg, SWE, 2
Hon började segla matchracing på fördäck, men i förre America’s Cup-utmanaren Magnus Holmbergs Sailing Factory tog nu 30-åriga Anna Kjellberg steget till rodret. Efter VM-brons i Lysekil 2009 och OS-premiär 2012 slutade hon i fjol på silverplats i nystartade Women’s International Match Racing Series (WIM Series). I våras blev Anna mamma för första gången, och några veckor senare slog hon till med ett VM-guld i matchracing. 2014 ska hon segla samtliga evenemang på WIM Series.

Stephanie Roble, USA, 3
24-åriga Stephanie Roble inledde sin karriär som framgångsrik jolleseglare i Lake Beulah Yacht Club, men efter att ha provat på matchracing är det numera bara den typen av kappsegling som gäller. Tillsammans med besättningsmedlemmen Maggie Shea tog Stephanie sig in bland de fyra främsta i den amerikanska OS-uttagningen inför Weymouth 2012, och på hösten samma år blev de båda de första någonsin att vinna både damernas och de öppna amerikanska mästerskapen i matchracing.

Lotte Meldgaard Pedersen, DEN, 5
Med 20 års erfarenhet av matchracing i omkring 40 olika båtar, några silver- och bronsmedaljer i VM samt EM-guld, är Lotte Meldgaard Pedersen en av de mest erfarna skepparna i WIM Series. Under fyra år fram till OS i Weymouth 2012 fokuserade Lotte på sin olympiska satsning, som ledde till en tiondeplats i den tuffa OS-konkurrensen. Tillsammans med sin besättning tränar Lotte vid Kongelig Dansk Yacht Clubs matchracingcenter i Skovshoved, när hon inte arbetar som kust- och oceaningenjör.

Caroline Sylvan, SWE, 8
Precis som ”alla andra” svenska seglare började 24-åriga Caroline Sylvan sin seglingskarriär i Optimist och E-jolle, med deltagande i såväl SM och EM som VM. Hon är dubbel svensk mästare i Laser Radial och när hon 2010 började med matchracing så blev det seger direkt i ungdoms-SM. 2012 följde Caroline & Co upp med ett brons i EM i matchracing och en femteplats i Lysekil. I juni i år slutade hon fyra på matchracing-VM. Caroline Sylvan arbetar med funktionshindrades segling i hemmaklubben GKSS.

Anne-Claire Le Berre, FRA, 9
32-åriga Anne-Claire Le Berre från Brest på den franska Atlantkusten kom tillbaka till matchracingen i fjol efter lite föräldraledighet, och blev direkt fransk mästarinna på sina hemmavatten. 2011 slutade hon på åttonde plats i Lysekil Women’s Match. Hon har seglat matchracing sedan 2005, rankats femma i världen som bäst, och gjort en OS-satsning i Yngling. Anne-Claire Le Berre har vunnit många grade 1-evenemang de senaste åren, och arbetar numera som båtdesigner hos välkända FinotConq.

Claudia Pierce, NZL, 12
Claudia Pierce är 21 år och inne på sin femte säsong i hemmaklubben Royal New Zealand Yacht Squadrons träningsverksamhet för ungdomar. Hon seglade som trimmer i den matchracingbesättning som kom tvåa i de senaste nationella OS-uttagningarna, men har därefter börjat styra. Förra året seglade hon alla deltävlingar i Women’s International Match Racing Series (WIM Series) utom en, och slutade sjua. I år tog hon silver i nyzeeländska mästerskapen. Claudia har också spelat hockey och åkt snowboard.

Klaartje Zuiderbaan, NED, 14
41-åriga Klaartje Zuiderbaan är utbildad ingenjör och en av världens mest erfarna kvinnliga matchracingseglare. Hon blev Europamästare 2000, rankades tvåa i världen 2006 och tog två år därefter sin senaste seger, när hon vann Grade 1-tävlingen i Trentino, Italien. Efter att ha coachat den holländska Sonarbåten till guld i Paralympics i Weymouth 2012, kom Zuiderbaan tillbaka till matchracingen och slutade i fjol på tionde plats i WIM Series. 2001-02 seglade hon Volvo Ocean Race på Amer Sports Too.

Linda Rahm, SWE, –
2007 och 2008 vann hon Lysekil Women’s Match, efter att åren före ha slutat på fjärde respektive tredje plats. 2006 blev det också ett VM-brons i matchracing för Göteborgstjejen Linda Rahm, som skolats i jolle i Sandviks KS i Torslanda. Som bäst var Linda rankad tvåa i världen och utsågs 2007 till Årets kvinnliga seglare i Sverige. Efter några års frånvaro från matchracingen har hon inga rankingpoäng alls, men satsar på storstilad comeback med ett delvis nytt lag i årets Lysekil Women’s Match.

~~~~~~~~~~~~~~~

Lysekil Women’s Match startades 2004 och är med 300 000 SEK (50 000 USD) i prispengar världens största årligen återkommande tävling i matchracingsegling för damer, vad gäller mixen publik, publicitet och prispengar. Världens främsta kvinnliga matchracingbesättningar deltar i Lysekil Women’s Match, som arrangeras 4 – 9 augusti av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan följas av den stora publiken på klipporna.

Lysekil Women’s Match ingår i Women’s International Match Racing Series, med tävlingar i Irland, Frankrike, Sverige, USA och Korea. WIM Series erbjuder en prispott på 50 000 USD, utöver varje tävlings prissumma.

Huvudsponsor för Lysekil Women’s Match är Preem, med Lysekils Kommun som värdstad. Sebago, Carpe Diem Beds of Sweden, Svitzer och Atlantica är partners.

Ett urval högupplösta bilder från Lysekil Women’s Match finns tillgängliga att ladda ner på:
https://www.dropbox.com/sh/hc1f51ohq00gylq/AADHgEo8ZQLuxOvEeucM_tpka
Bilder från Bohuslän, en del av västra Sverige, finns på:
http://www.vastsverige.com/sv/Bildbank/Bildbanken—login/

Mer information om Lysekil Women’s Match:
oakim Hermansson, media@sailnet.se, 070-604 25 04
Anna Holmdahl White, anna@sailnet.se, 073-068 42 92
Presschef Joakim Hermansson, media@sailnet.se, 070 604 25 04
Projektledare Anna Holmdahl White, anna@sailnet.se, 073 068 42 92
www.lysekilwomensmatch.se
www.facebook.com/lysekilwomensmatch
www.twitter.com/lwmlysekil
www.youtube.com/lysekilwomensmatch
www.instagram.com/lwmlysekil

Mer information om Women’s International Match Racing Series:
WIM Series Press Officer Joakim Hermansson, media@wimseries.com, +46 70 604 25 04
WIM Series Manager Liz Baylis, Liz@wimseries.com, +1 415 691 6202
www.wimseries.com
www.facebook.com/WIMSeries
www.twitter.com/WIMSeries
www.youtube.com/WIMRSeries
www.instagram.com/WIMSeries